fbpx
5 lucruri de care un copil are nevoie de la părinții lui
5 lucruri de care un copil are nevoie de la părinții lui

Ce își doresc copiii pentru a fi fericiți?

5 lucruri de care un copil are nevoie de la părinții lui

Ce vor cu adevărat copiii pentru a fi fericiți? Jucării, vacanțe, mult timp pentru joacă și mai puțin timp pentru școală și responsabilități și, iar.. jucării? Nu chiar.

Nevoile reale ale copiilor nu au legătură cu latura materială. Ei se vor axa pe partea materială doar atunci când simt că le lipește afectivitatea. Și, pentru că lucrurile materiale nu pot înlocui lucrurile spirituale, copiii își vor dori din ce în ce mai des lucruri materiale noi care să îi țină ocupați.

Așadar, dacă întâlniți un copil care vrea de toate, e foarte posibil ca el să compenseze lipsa afecțiunii din partea părinților cu o listă mare și continuă de cadouri.

Vestea bună este că nu este deloc greu să afli ce își dorește un copil cu adevărat. Îți prezentăm o listă cu 5 lucruri de care orice copil are nevoie de la părinții lui:

1. Timpul tău

Copilul tău își dorește timpul tău. Vrea să fii prezent în viața lui, să comunicați deschis, să vă jucați împreună. Vrea să îți simtă prezența. Nu este suficient să stați în aceeași cameră și să faceți lucruri diferite. Vrea ca tu să te implici. Să îi aloci exlusiv câteva ore pe zi este mai mult decât suficient pentru a-l face fericit.

2. Iubirea ta

Copilul tău vrea să simtă iubirea ta. Spune-i măcar o dată pe zi că îl iubești și arată-i asta prin gesturi mici și simple. Îl va face fericit. 

Mulți părinți tind să creadă că cel mic va deveni mai răsfățat și mai alintat dacă ei își vor arăta și manifesta iubirea. Nimic mai fals, din fericire. Un copil neiubit este un copil trist și temător. Un copil care știe că este iubit este un copil care are încredere în sine. 

Așă că, țineți-vă de mână când plecați la plimbare, le veți transmite siguranță. Chiar și o simplă discuție sinceră, purtată cu zâmbetul pe buze, reprezintă o dovadă de afecțiune pentru copii. Acordați-le atenție, celebrați momentele importante din viața lor și nu uitați să transformați îmbrățișările în parte din rutina voastră zilnică.

3. Un copil vrea să fie ascultat

Copiii au o minte fascinantă. Totul pare o aventură pentru ei și, pe măsură ce descoperă lumea, au tot felul de idei și visuri. Își doresc să îi asculți. Lasă-i să îți povestească despre visele și visurile lor, despre aventurile pe care jucăriile lor le trăiesc, despre dragonul imaginar din curtea școlii și despre creioanele din penarul lui. 

Ascultă-l cu adevărat. Îi vei aduce zâmbetul pe buze și, în plus, când se va face mare va știi că are lângă el o persoană căreia îi poate spune despre problemele pe care le întâlnește.

4. Un copil vrea să fie respectat 

Un copil își dorește la rândul său să fie respectat și să îi fie ascultate ideile și părerile, chiar dacă este mic. 

Încearcă să îl asculți când îți spune că ceva nu este pe placul lui și vezi ce soluție are. Vorbește deschis cu el și luați împreună cea mai bună decizie. Este mai ușor decât crezi. În plus, îl va face fericit și, cu siguranța, îți va respecta și ție deciziile.

5. Stabilește limite 

Orice copil își va dori, la un moment dat, să facă parte din lumea adulților. De aceea, e bine să setezi de la bun început anumite reguli. Copil tău are nevoie să știe că există limite între lumea adultă și lumea sa. Îl va ajuta să înteleagă mai bine anumite lucruri și îl va feri de dezamăgiri.

Articol scris de: Maria Florea

Bibliografie:

https://tikaboo.ro/cele-5-lucruri-importante-pe-care-le-vor-toti-copiii/

https://www.voios.ro/copiii-au-nevoie-de-iubire/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua,
Vă putem ajuta cu informații?