fbpx
5 lucruri despre inteligența copiilor

5 lucruri despre inteligența copiilor

5 lucruri despre inteligența copiilor

Inteligența poate fi definită ca o capacitate mentală generală de raționament, rezolvare de probleme și învățare. Datorită naturii sale generale, inteligența integrează funcții cognitive precum percepția, atenția, memoria, limbajul sau planificarea.

Deși în ultimul deceniu multe persoane au crezut că inteligența este o trăsătură înnăscută, cercetările recente au demonstrat că încurajarea și validarea copiilor poate duce la rezultate educaționale mai bune pentru aceștia. Aceste două practici sunt văzute de către psihologi drept unele dintre cele mai bune instrumente parentale. Acest lucru se datorează faptului că adolescenții și, în special, copiii au nevoie să știe că ceea ce fac și simt este normal.

Important de precizat este faptul că validarea sentimentelor copilului tău nu înseamnă neapărat un acord cu privire la faptele pe care le face ci pur și simplu o confirmarea a faptului că auzi și înțelegi acțiunile sale. Acest lucru ajută copiii și adolescenți să își identifice propriile emoții și să se adapteze mai bine mediilor sociale, crescând astfel inteligența emoțională. 

Dezvoltarea intelectuală la copii este, în general, caracterizată prin dezvoltarea unor procese mentale importante – durata de atenție, înțelegerea informațiilor, raționament, învățare, amintire, rezolvare de probleme și gândire – de la naștere până la vârsta adultă. De asemenea, în acest proces, nu trebuie să neglijăm ambiția, curajul și conștiința, abilități ce cântăresc mult în drumul lor spre succes. 

Dacă dorești să îți ajuți copilul să își dezvolte eficient inteligența, iată 5 lucruri extrem de importante de care trebuie să ții cont:

1. Există multiple forme de inteligență 

De ce unii copii sunt mai buni la sport, alții mai buni la matematică și alții mai buni la pictură, citit sau la a cânta la un instrument? Răspunsul pare simplu și plin de sens: pentru că fiecare copil are propriile sale motivații și talente, pe care le dezvoltă în ritmul său și într-un mod diferit de alții. Aceasta este concluzia la care a ajuns neuropsihologul și educatorul de la Universitatea Harvard Howard Gardner în cartea sa Frames of Mind: Theory of Multiple Intelligences.

Altfel spus, fiecare copil evoluează diferit și are propriile sale nevoi. Un copil care nu manifestă interes pentru literatură, ar putea avea o mare capacitate în domeniul matematicii. Iar noi, ca părinți, avem datoria de a-i ajuta pe cei mici să își descopere pasiunile și să le dezvolte.

Cercetările efectuate până la acest moment identifică opt tipuri de inteligență:

 • inteligența logico-matematică;
 • inteligența lingvistică;
 • inteligența spațială;
 • inteligența muzicală;
 • inteligența corporal-kinestezică;
 • inteligența intrapersonală;
 • inteligența interpersonală;
 • inteligența naturalistă.

Aceste tipuri de inteligență pot fi descoperite în mod distractiv, prin activități care stimulează creativitatea și atenția copiilor. 

Un lucru important de precizat este că inteligența emoțională este încă în curs de studiu și nu este recunoscută oficial drept o inteligență multiplă. Potrivit lui Howard Gardner, inteligența emoțională este capacitatea de a ne recunoaște propriile sentimente și pe ale celorlalți, de a ne motiva și de a gestiona bine emoțiile atât cu noi înșine, cât și în relațiile noastre.

2. Copiii nu sunt influențați de convingerile părinților despre inteligență

Părinții joacă un rol vital în dezvoltarea copiilor lor. Iar acest aspect trebuie înțeles și conștientizat cu adevărat. Chiar dacă unii părinți cred că inteligența poate fi îmbunătățită prin efort, copiii nu vor performa și nu vor excela în lucrurile pe care nu și le doresc. Copiii nu sunt influențați de convingerile părinților, ci doar de acțiunile lor. 

Potrivit studiilor, părinții nu pot influența inteligența copiilor, însă le pot influența viziunea despre aceasta. Convingerile copiilor despre inteligență sunt modelate de părinți chiar înainte de a începe școala.

O lucrare interesantă a lui Kyla Haimovitz și Carol Dweck în numărul din iunie 2016 al Psychological Science sugerează că părinții au o anumită influență asupra modului în care copiii lor gândesc despre inteligență. Totuși, această influență nu vine din convingerile părinților despre inteligență, ci din credințele lor despre eșec.

Haimovitz și Dweck subliniază că unii părinți cred că eșecul este un lucru teribil și că poate fi devastator pentru copii. Acești părinți vor să-și protejeze copiii de eșec. Alți părinți cred că eșecul este o parte importantă a învățării. Acești părinți doresc să-și ajute copiii să-și revină după eșec, ajutându-i să învețe din el.

Cercetătorii speculează că părinții care cred că eșecul este crucial pentru învățare au mai multe șanse să lucreze cu copiii lor pentru a depăși eșecul și pentru a-și îmbunătăți abilitățile decât părinții care cred că eșecul este debilitant. Ca urmare, convingerile părinților despre eșec sunt mai vizibile pentru copii decât convingerile lor despre inteligență.

Un alt studiu a demonstrat că cei mici sunt mai sensibili la atitudinile părinților față de eșec decât la mentalitatea părinților lor cu privire la inteligență. În acest studiu, părinții au completat sondaje pentru a-și evalua mentalitatea față de inteligență și convingerile lor despre eșec. Copiii au evaluat convingerile părinților lor despre eșec și convingerile părinților lor despre inteligență. Copiii au fost mai preciși în a prezice convingerile părinților lor despre eșec decât gândirea părinților lor despre inteligență.

Un studiu de urmărire care a folosit o metodologie similară a demonstrat că mentalitatea copiilor cu privire la inteligență era de fapt bine prezisă de percepția lor asupra convingerilor părinților lor despre eșec. Acest lucru înseamnă că copiii par să interiorizeze orientarea părinților către eșec și să o folosească pentru a-și stabili propria mentalitate despre inteligență.

3. Copiii învață prin jocuri

O relație caldă cu preșcolarul tău pune bazele tuturor domeniilor de învățare și dezvoltare ale acestuia. Iar această relație se poate consolida mai simplu decât crezi: prin joacă. Prin aceste jocuri cei mici primesc un mesaj extrem de puternic pentru ei: ești important pentru mine! 

Jocurile contribuie la dezvoltarea cognitivă a copiilor și le dezvoltă capacitatea de a gândi critic, de a înțelege, comunica, aminti și imagina. Dar cum îți dai seama că această activitate dă rezultate?

Ei bine, cu timpul, copilul tău va începe să își organizeze propriile jocuri și își va face mai ușor prieteni, va începe să pună cât mai multe întrebări, în special de ce și își va putea dezvolta propriul concept de timp. De asemenea, el va începe să negocieze cu tine și va putea prezice ce se va întâmpla în continuare atât într-o poveste, cât și în viața reală.

Nu trebuie să uităm că cei mici au o durată de concentrare destul de scurtă, așa că așteptați-vă ca ei să devină agitați sau plictisiți după o activitate continuă. Acceptați-le starea și nu îi forțați. 

4. Activitățile extracurriculare contribuie la dezvoltarea nivelului de inteligență

Pe măsură ce copiii încep să crească, ei au tot mai multe oportunități de a se dezvolta și de a se implica în activități extracurriculare. Fie că aleg să practice un sport, să facă voluntariat sau să învețe o limbă străină, aceste activități îi vor ajuta să se dezvolte social mult mai rapid, să dezvolte un sentiment de apartenență, precum și să fie mai disciplinați.

De asemenea, aceste activități îmbunătățesc stima de sine și contribuie la o sănătate mentală mai bună. Atât stima de sine, cât și sentimentul de apartenență contribuie la beneficii mai generale care implică sănătatea mintală și psihosocială. Un studiu a constatat că adolescenții care au participat la activități extracurriculare au demonstrat niveluri mai ridicate de satisfacție referitor la viață și optimism și niveluri mai scăzute de anxietate și simptome depresive.

Una dintre cele mai bune activități extracurriculare ce contribuie la dezvoltarea nivelului de inteligență al copiilor este urmarea unor cursuri de limbi străine. Cercetările arată că învățarea unei a doua limbi, cum ar fi limba engleză, îmbunătățește succesul academic și adaugă până la 15% la salariu. Copiii care învață o limbă străină încă din primii ani de viață au o creștere a puterii mentale mult mai accelerată, față de cei care își cunosc doar limba maternă. Oamenii de știință spun că copiii bilingvi sunt mai inteligenți, au mai multe celule cerebrale și ar putea chiar să aibă creierul mărit.

De asemenea, copiii care cunosc două limbi au mai multe șanse să aibă o inteligență mai bună la vârsta adultă decât copiii care vorbesc o singură limbă. Thomas Bak de la Școala de Filosofie, Psihologie și Științele Limbii din Edinburgh, Regatul Unit, a testat 853 de copii în 1947 și i-a retestat în 2008 și 2010. El a descoperit că adulții bilingvi au avut rezultate mai bune decât se aștepta la testele de inteligență față de persoanele care nu cunosc o a doua limbă străină.

5. Copiii au o rată diferită de creștere a inteligenței 

Experții în dezvoltarea copiilor afirmă că nu este posibil ca un copil să treacă la o nouă etapă de dezvoltare înainte să fie pregătit. Progresul poate să difere cu săptămâni sau chiar și luni între copiii de aceeași vârstă. Atât timp cât copilul progresează, nu contează viteza cu care se întâmplă. Copiii sunt programați să învețe și să crească într-un ritm propriu adecvat. Nu îl forța și nu îl obliga în acest proces!

Creșterea și dezvoltarea atât a copiilor, cât și a adolescenților sunt sarcini complexe deoarece ei trec prin schimbări fizice și mentale majore și încep să întâlnească obstacole dificile pentru ei. Noi, ca părinți, trebuie să le reamintim că obstacolele sunt temporare și că le vom oferi tot suportul pentru a avea o evoluție de succes.

Articol scris de: Maria Florea

9 lucruri pe care sigur nu le știai despre limba și cultura germană

9 lucruri pe care sigur nu le știai despre limba și cultura germană

Curiozitati despre limba germana

9 lucruri pe care sigur nu le știai despre limba și cultura germană

Germania este o țară cu o diversitate  captivantă și constant surprinzătoare. Întotdeauna există ceva nou de descoperit, chiar și pentru oamenii ce locuiesc acolo de zeci de ani. De la sport și istorie la limbă, muzică, mâncare, cultură și tehnologie… sunt atât de multe de aflat! 

Din punct de vedere istoric, Germania a devenit un stat independent în 1871, când a fost proclamat Imperiul German. Cu toate acestea, unii spun că Germania a devenit cu adevărat o țară modernă în 1990, când Germania de Vest și de Est au fost reunite.

Cu toate acestea, cel mai bine poți cunoaște și îndrăgi o țară odată ce cunoști limba și cultura ei. Haideți să descoperim câteva informații interesante despre această țară, pentru a vă ajuta să o cunoașteți mai bine!

 1. Germana are o literă unică, care nu este folosită în nicio altă limbă – ß – numită „Eszett”, care se pronunță ca un dublu s.
 2. Germana are o mulțime de cuvinte care nu există în alte limbi. De exemplu, „fremdschämen” se traduce prin rușinea resimțită în numele altcuiva.
 3. Limba germană are în comun 60% din vocabular cu limba engleză.
 4. Negarea holocaustului este considerată a fi ilegală în Germania. 
 5. Pernele sunt considerate „arme pasive”.
 6. Cu toate că a pierdut două războaie mondiale, Germania are cea mai puternică economie din Europa.
 7. Walt Disney este de origine germană.
 8. Berea este considerată hrana de bază în Bavaria.
 9. Berlinul are mai multe muzee decât zilele ploioase într-un an. Există aproximativ 106 zile ploioase într-un an și 180 muzee.

Dacă îți dorești să afli mai multe despre limba și cultura germană, te poți înscrie la o lecție gratuită în cadrul Școlii de Limbi Străine M&DORADO. Participarea este complet gratuită, nu atrage după sine nicio obligație contractuală viitoare și se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani, care sunt pasionați de limbi străine. 

Mai multe detalii aici.

Articol scris de: Maria Florea

5 curiozitati neobișnuite despre Paște din jurul lumii

5 tradiții de Paște din jurul lumii

5 tradiții de Paște din jurul lumii

Dacă ai sărbătorit întotdeauna Paștele la fel, poate fi dificil să-ți imaginezi că sărbătoarea poate fi celebrată diferit. Tradițiile mai occidentale, cum ar fi decorarea ouălor de Paște și urmărirea iepurașului sunt doar vârful aisbergului. Există multe tradiții unice de Paște în întreaga lume, de la ritualuri religioase la activități anuale distractive și ciudate, dar pline de istorie.

Să știi cum oamenii din alte locuri sărbătoresc Paștele nu este doar fascinant de învățat; este, de asemenea, o modalitate bună de a te simți conectat la alte culturi și comunități diferite. De la a mânca bilbies de ciocolată în Australia, până la a te îmbrăca ca o vrăjitoare în Finlanda, iată 5 tradiții interesante și semnificative de Paște din întreaga lume.

1) Costume de vrăjitoare

Copiii mici din Finlanda – în special fetele – se îmbracă în mod tradițional ca vrăjitoare de Paște, purtând haine colorate, cu pistrui pictați pe obraji. În Duminica Floriilor în Finlanda de Est și în Sâmbăta Mare în Finlanda de Vest, micile vrăjitoare merg din ușă în ușă cu buchete de crenguțe de salcie decorate cu pene colorate și hârtie creponată. O binecuvântare în rime este recitată pentru a alunga spiritele rele, iar copiilor li se dă adesea un ou de ciocolată în schimb.

2) Dansul morții

În Joia Mare, în orașul medieval Verges din Spania, se joacă tradiționalul dans al morții. Pentru a recrea scene din Patimile lui Iisus, toată lumea se îmbracă în costume de schelet și defilează pe străzi. Procesiunea se încheie cu schelete înspăimântătoare care poartă cutii cu cenuşă. Dansul macabru începe la miezul nopții și continuă timp de trei ore.

3) Omleta gigantică

Nu uitați de o furculiță dacă vă aflați în orașul Haux, din sudul Franței, în Lunea Paștelui! În fiecare an, o omletă uriașă este servită în piața principală a orașului. Omleta este făcută din mai mult de 15.000 de ouă și hrănește până la 1.000 de oameni. Legenda spune că, atunci când Napoleon și armata sa călătoreau prin sudul Franței, s-au oprit într-un orășel și au mâncat omletă. Lui Napoleon i-a plăcut atât de mult, încât le-a ordonat orășenilor să-și adune ouăle și să facă o omletă uriașă pentru armata sa a doua zi.

4) Citirea romanelor polițiste

Potrivit Visit Norway, Paștele în Norvegia este un moment popular pentru a vă relaxa într-o cabană, a schia și a citi romane polițiste (sau a urmări documentare polițiste la televizor). Se spune că tradiția a început în 1923, când un editor de cărți și-a promovat noul roman polițist pe primele pagini ale ziarelor. Reclamele semănau atât de mult cu știrile încât oamenii nu știau că este o cascadorie publicitară, așa că acestea au primit o atenție masivă. Și așa s-a născut tradiția. De asemenea, ajută faptul că, în Norvegia, există timp suficient pentru a vă relaxa și a citi, datorită duratei mari a sezonului sărbătorilor de Paște.

5) Bilbies de ciocolată

În 1991, Rabbit-Free Australia a lansat o campanie de înlocuire a iepurașului de ciocolată de Paște tradițional cu bilbies de ciocolată. În Australia, iepurii sunt considerați pe scară largă dăunători pentru distrugerea culturilor și a pământului. Companiile fac acum bilbies de ciocolată de Paște, iar, potrivit HuffPost, profitul este donat animalelor pe cale de dispariție.

Tu ce alte tradiții din jurul lumii mai cunoști?

Articol scris de: Maria Florea

5 moduri prin care îți poți ajuta copilul să citească

5 moduri prin care îți poți ajuta copilul să citească

5 moduri prin care îți poți ajuta copilul să citească

Dezvoltarea abilităților sociale, stârnirea imaginației și formarea bazelor abilităților de învățare sunt numai câteva dintre beneficiile lecturii pentru copii. Lectura zilnică stimulează și consolidează abilitățile lingvistice și de alfabetizare ale copiilor și poate fi o bună bază chiar și pentru o viață profesională de succes. De asemenea, centrii de memorie ai minții pot fi stimulați excelent prin lectură, iar, cu timpul, acest obicei va antrena mușchii mentali.

Cu siguranță te-ai întrebat de-a lungul timpului ce ar trebui să faci pentru a-ți motiva copilul să citească. Poate ai încercat să creezi o atmosferă relaxantă și să citești cu voce tare câteva pasaje amuzante și captivante. Dar, pe termen lung, poate nu a funcționat. Asta pentru că, înainte de a lucra la motivarea copilului, trebuie să înțelegi de ce refuză să citească. Conform psihologilor, există 2 scenarii în care copilul tău s-ar putea încadra. 

Scenariul 1: E greu să citești

Probabil că nimeni nu ar alege munca grea drept o activitate de agrement. Dacă un copil asociază lectura cu o muncă grea, nu o va găsi plăcută și nu o va face de drag. 

În acest caz trebuie să vezi ce ar provoca acest lucru. Are probleme cu fluența sau are lacune în cunoștințele sale? Poate nu reușește să înțeleagă unele cuvinte sau poate pur și simplu încearcă să citească o carte prea grea pentru vârsta lui. Oricare ar fi cauza, în cazul în care copilul dumneavoastră consideră că lectura necesită prea multă muncă, începeți prin a identifica și aborda zonele sale de slăbiciune. 

Scenariul 2: Lectura este plictisitoare

La polul opus, pentru unii copii cititul nu este greu, dar nici interesant. Este posibil să nu fi găsit încă o carte care să îi motiveze. În acest caz, gândește-te la ceea ce îi place copilului tău să facă. Are un hobby sau o zonă specială de interes? Fiului tău îi plac dinozaurii? Fiicei tale îi place gimnastica? Găsind materiale de lectură care să le stârnească interesul, le oferi copiilor tăi un impuls motivațional.

După ce ai rezolvat această problemă, încearcă să folosești aceste 5 metode prin care îți poți încuraja copilul să citească:

1) Lasă-ți copilul să aleagă!

Unii copii preferă cărțile non-ficțiune. Unii iubesc doar romanele fantastice sau de aventură. Sau poate copilul tău preferă cărțile audio sau să citească lucruri online. Important este să exersezi lectura, indiferent unde sau cum se întâmplă. 

2) Faceți testul celor 5 degete

Cere-i copilului să ridice cinci degete și să citească o pagină a unei cărți. De fiecare dată când copilul tău nu știe un cuvânt, lasă un deget în jos. Dacă toate cele cinci degete ajung în jos, cartea este prea dificilă.

3) Căutați o serie de cărți 

Citirea unei serii de cărți îi ajută pe copii să se familiarizeze cu tonul, personajele și temele. Această familiaritate poate face următoarele cărți din serie mai ușor de înțeles.

4) Nu plecați de acasă fără ceva de citit.

Luați cu voi o carte sau o revistă potrivită pentru copii când plecați de acasă. Citiți în metrou, în timp ce așteptați la cabinetului medicului și chiar în vacanță! Poveștile vă pot ajuta să vă mențineți copilul ocupat.

5) Implică-te în poveste.

Ajută-ți copilul să se implice în poveste punând întrebări despre gândurile, acțiunile sau sentimentele personajelor: „De ce crede Jack că este o idee bună să cumpere boabele magice? Cum se va simți mama lui după ce va afla?” 

La final, nu uita să îi lauzi meritele! Părinții sunt primul și cel mai important profesor din viața copilului. Laudele și sprijinul pe care le oferi copilului pe măsură ce învață să citească îl vor ajuta să se bucure de citit și să învețe și mai mult.

Articol scris de: Maria Florea

10 lucruri inedite despre craciun

10 lucruri inedite despre Crăciun

10 lucruri inedite despre Crăciun

Tu ce lucruri iubești la Crăciun?

10 lucruri inedite despre Crăciun

Crăciunul este una din cele mai frumoase sărbători din an. Sărbătoarea este adorată atât de copii, cât și de părinți și bunici. Crăciunul este despre familie, iubire, recunoștință, fericire și, nu în ultimul rând, despre Nașterea Domnului. 

Cu toții cunoaștem tradițiile și obiceiurile Crăciunului; cu toate acestea, există câteva lucruri interesante despre această sărbătoare pe care sigur nu le știai. Iată 10 lucruri inedite despre Crăciun:

 1. Primul brad artificial de Crăciun din Germania a fost făcut din pene de gâscă vopsite în verde. 
 2. Data de 25 decembrie a fost proclamată data oficială a Nașterii Domnului în anul 350 de către Papa Iulius. 
 3. Polonezii consideră paianjenii ca fiind un simbol al bunătății și prosperității Crăciunului. Există o legendă potrivit căreia un păianjen a cusut o păturică pentru pruncul Iisus Hristos, de aceea ei au foarte multe decorațiuni în formă de pânză de păianjen. 
 4. Druizii considerau vâscul ca fiind sacru, deoarece făcea fructe iarna și rămânea verde. Vâscul era tăiat cu un cuțit de aur și nu era lăsat să atingă pământul. Se crede că vâscul are puterea de a vindeca infertilitatea.
 5. Se spune că Moș Crăciun ar trebui să viziteze peste 800 de case în fiecare secundă din noaptea de Ajun, pentru a putea livra la timp toate cadourile copiilor. 
 6. NASA a creat o platforma în care, în Ajunul Crăciunului, poate fi urmărit traseul lui Moș Crăciun și numărul cadourilor pe care le-a livrat. 
 7. Poșta din Canada a creat codul poștal H0H 0H0 pentru a da copiiilor siguranța că scrisorile lor vor ajunge la Moș Crăciun. 
 8. Se spune că Moș Crăciun zboară pe cer într-o sanie trasă de reni în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Dar v-ați întrebat vreodată de unde vine această idee? Acest lucru nu a fost niciodată specificat într-o legendă, ci a fost ilustrat de Washington Irving –  un scriitor american de proza umoristică – în anul1819. 
 9. În 1510, în Letonia a fost împodobit primul brad. În România primul brad de Crăciun a fost împodobit la curtea Regelui Carol I în 1866.
 10. În 2010 Facebook a realizat un studiu, „Relationship Status Update”, în care ne spunea că un număr mare de cupluri se despart cu 3 săptămâni înainte de Crăciun.  
 11. Lego este cel mai căutat cadou de Crăciun. Se vând aproximativ 28 de seturi pe secundă. 
 12. Forbes a realizat topul celor mai bogate personaje fictive iar locul 1 este ocupat de.. Moș Crăciun!

Tu ce lucruri inedite cunoști despre Crăciun?

Articol scris de: Maria Florea

Zilele saptamanii in engleza

Invață engleza! Zilele săptămânii în engleză!

Zilele saptamanii in engleza

Invață engleza!

Atunci când învățăm limba engleză, zilele săptămânii se află printre primele lecții predate, alături de culori și de membrii familiei!

Zilele saptamanii in engleza sunt:

Luni – Monday

Marți – Tuesday

Miercuri – Wednesday

Joi – Thursday

Vineri – Friday

Sâmbată – Saturday

Duminică – Sunday

Ține minte:

Nu trebuie să uităm că zilele săptămânii în engleză încep întotdeauna cu majusculă. Este o regulă importantă din gramatica limbii engleze. 

De asemenea, știai că pentru persoanele din Statele Unite Ale Americii, Canada și Japonia, prima zi a săptămânii este Duminică?

De ce copilul tău trebuie să învețe o limbă străină?

Nu este niciodată prea devreme pentru ca cel mic să învețe o limbă străină. Studiile sugerează că, la nivel cognitiv și academic, copiii care învață o limbă străină la o vârstă fragedă sunt mai creativi, rezolvă mai bine problemele complexe și obțin, de obicei, un scor mai mare la testele standardizate. Odată ce copiii cunosc o a doua limbă, le este mai ușor să înțeleagă alte structuri lingvistice, motiv pentru care experții spun că fiecare limbă nouă învățată este mai ușoară decât cea de dinainte.

În plus, învățarea unei limbi străine dezvoltă inteligența copilului, ajută la creșterea încrederii în sine și a performanței școlare. Citește mai multe în acest articol și află cinci motive pentru care copilul tău trebuie să învețe o limbă străină!

Îți dorești ca cel mic să învețe limba engleză alături de profesioniști?

Dacă îți dorești ca cel mic să învețe limba engleză de la o vârstă fragedă alături de profesioniști, îl poți înscrie la Școala de Limbi Străine M&DORADO! 

Avem o experiență de peste 13 ani în învățământul privat și acceptăm cursanți începând cu vârsta de 4 ani!

Tarifele pornesc de la 265 lei pentru 8 ședințe lunare, iar programul îl stabilim de comun acord, în funcție de preferințele dumnevoastră!

Articol scris de: Maria Florea

Cea mai bună metodă de a învăța limba engleză

Cea mai bună metodă de a învăța limba engleză

Care este cea mai buna metoda de a invata limba engleza?

Cum inveti limba engleza?

Te întrebi care este cea mai buna metoda de a invata limba engleza sau orice altă limbă străină? Daca da, acest articol este pentru tine!

Te întrebi care este cea mai buna metoda de a invata limba engleza sau orice altă limbă străină? Cauți o metodă eficientă și rapidă care te va ajuta să vorbești fluent și să scrii corect gramatical? Dacă da, acest articol este pentru tine. Parcurge-l cu atenție!

Limba engleză a devenit cea mai vorbită limbă străină de circulație internațională. În fiecare zi o auzim în diferite contexte din jurul nostru și, fie că ne dăm seama sau nu, a devenit parte din viața noastră de zi cu zi.

Întâlnim limba engleză atât în contexte sociale cât și în contexte profesionale. O întâlnim în filmele pe care le vedem seara și în muzica pe care o ascultăm în drum spre muncă. Ba chiar am împrumutat cuvinte din această limbă și le-am integrat fără probleme în lexicul nostru.

“Business”, “discount”, “job”, “office”, “site”, target”, “cash”, “staff” sau “ok” sunt numai câteva din cuvintele pe care mulți dintre noi le folosesc cu regularitate. Ele poartă denumirea de “xenisme” sau mai specific – “anglicisme” / “englezisme”.

Pe internet există destul de multe materiale care încearcă să ajute utilizatorii să învețe limba engleză. Însă, pentru mulți dintre noi, lucrurile nu funcționează așa. 

Avem nevoie de o metodă adaptată stilului nostru de viață și personalității noastre. O metodă care să rezoneze cu noi și care să ne ajute să învățăm mai ușor. Cea mai bună metodă de a învăța limba engleză este o metodă personalizată. Dar cum se întâmplă asta?

Pasul 1

Află-ți nivelul adevărat

În primul rând, trebuie să îți cunoști nivelul. Este cel mai important aspect în acest proces. Trebuie să știi care este nivelul tău adevărat, trebuie să știi pe ce trebuie să te axezi mai mult și, bineînțeles, trebuie să știi care sunt punctele tale forte. 

Pe internet vei găsi teste de limba engleza care îți vor spune nivelul tău. Dar cea mai bună metodă de testare a limbii engleze este testarea 1 la 1 cu  un profesor. 

Școala de Limbi Străine M&DORADO te ajută cu o testare gratuită a limbii engleze. Testarea are loc cu un profesor (fizic, la sediul școlii noastre, sau online, prin intermediul platformei Zoom). Ți se vor testa atât părțile de scriere și citire, cât și cele de ascultare și înțelegere. 

Testarea durează 30 de minute și vei ști exact la ce nivel te situezi și ce trebuie să îmbunătățești pentru a putea ajunge în punctul pe care ți-l dorești. Testarea în cadrul Școlii M&DORADO este complet gratuită și nu atrage după sine nicio obligație viitoare. Poți programa o testare aici. 

Pasul 2

Fizic sau Online?

Acum că ai aflat nivelul tău, vei ști de unde trebuie să începi! Cu toate astea, mai ai o decizie importantă de luat – înveți în mediul fizic sau în mediul online? 

Cursurile fizice sunt metoda clasică de învățare. Se desfășoară într-un mediu organizat și sunt coordonate de un profesor care te va îndruma la fiecare pas. Vei comunica mult mai bine, profesorul va putea explica mult mai ușor, dispar posibile problemele tehnice, de sunet sau de rețea, iar informația va fi predată mult mai clar și direct. Acest lucru duce la o interacțiune greu de egalat în mediul online. 

Cu toate acestea, cursurile fizice au anumite dezavantaje. Va trebui să parcurgi un drum până în locul în care se va desfășura cursul, iar programul va fi de cele mai multe ori unul fix. Va trebui să îți adaptezi programul tău la programul cursului.

Cursurile online sunt de două tipuri: sincron și asincron. 

Cursurile online sincron sunt lecțiile desfășurate live, printr-o platformă online de tipul Zoom. Ca avantaje – putem să vorbim de comunicarea în timp real, profesorul va putea vedea cursanții și își va adapta cursul la nevoile grupelor. Va putea răspunde în timp real la întrebările grupei și te vei putea conecta de oriunde, fără a mai pierde timp pe drum.

Ca dezavantaje, amintim problemele tehnice ce pot apărea în orice moment din ambele părți. Astfel, calitatea actului educațional poate avea de pierdut. Totodată, pentru a putea fi folosite la capacitatea lor maximă, platformele, care oferă cursurile live au nevoie de un tip de învățare. 

Cursurile online asincron sunt lecții înregistrare și puse la dispoziție pe o platformă intermediară. Sunt acele cursuri pe care un utilizator le poate regăsi pe YouTube sau pe o platformă cu plată.

Ca avantaje, pentru cursurile online asincron amintim pregătirea minuțioasă a lecției de către profesor. Lecțiile înregistrate sunt ample, bine structurate, conțin multe explicații și exemple. Vei economisi mult timp, le poți începe la orice oră care te avantajează pe tine și le vei putea relua de fiecare dată când vei întâmpina dificultăți.

Cursurile online asincron nu sunt lipsite de dezavantaje. Nu există interacțiune, nu vei face parte dintr-o grupă de studiu și nu îți vei primi răspunsurile la întrebări foarte repede. Având în vedere că le poți accesa oricând, poate apărea lipsa de motivație. Nu vei avea un program fix și le vei putea amâna fără să te gândești la consecințe. Acest lucru poate întârzia procesul de învățare!

Ia în calcul toate aceste aspecte, toate avantajele și dezavantajele și ia cea mai bună decizie pentru tine! Tu știi cel mai bine ce ți se potrivește.

Pasul 3

Alege cursul

Pasul 4

Susține un examen lingvistic!

Ai petrecut 1, 2 sau poate 3 ani învățând limba engleză și simți că ai ajuns la nivelul dorit? Alege să susții un examen lingvistic precum Cambridge, care îți va oferi o certificare internațională a nivelului tău de cunoștințe. Vei putea folosi diploma Cambridge la admiterea unei facultăți de prestigiu și chiar atunci când aplici pentru obținerea unui job – din România sau din străinătate! Profită de fiecare avantaj! Acest lucru te va motiva și te va ajuta să devii cea mai bună versiune a ta! 

În plus, dacă ai ajuns până aici, îți oferim un pont: pe lângă testarea gratuită, la M&DORADO poți lua parte la o lecție demonstrativă gratuită în cadrul căreia îți vom demonstra că suntem cea mai bună opțiune pentru tine! Solicită aici o lecție gratuită!

P.S. Școala de Limbi Străine M&DORADO are o experiență de 13 ani în învățământul privat. Avem grupe cu maxim 9 cursanți pentru cursurile fizice și maxim 10 pentru cursurile online. Suntem, de asemenea, și centru de pregătire pentru examenele Cambridge și ne putem lăuda cu un procent de promovabilitate de 100% la aceste examene! 

Hai să ne cunoaștem!

Articol scris de: Maria Florea

Ziua Internationala a Televiziunii

21 Noiembrie – Ziua Internațională a Televiziunii

Ziua internationala a televiziunii

21 noiembrie

Televiziunea face parte din viața de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume. Ea oferă astăzi milioane de povești și informații prețioase telespectatorilor și este, de asemenea, una din cele mai bune metode pentru a livra materiale promoționale. 

Televiziunea a apărut, în format alb-negru, în 1927. În România, ea ajunge câteva decenii mai târziu, în ultima zi din anul 1956.

Adunarea Generală a ONU a proclamat data de 21 noiembrie ca Ziua Internationala a Televiziunii, pentru a marca primul Forum Mondial al Televiziunii, care a avut loc în urmă cu 23 de ani. 

ziua internationala a televiziunii

Potrivit site-ului ONU, conceptul de aniversare a televiziunii a apărut ca simbol al recunoaşterii impactului pe care televiziunea îl are asupra luării de decizii, prin direcţionarea atenţiei la nivel mondial asupra conflictelor şi ameninţărilor la adresa păcii şi a securităţii, precum şi al recunoaşterii rolului său potenţial în consolidarea focusului pe alte probleme majore, inclusiv pe cele economice şi sociale. Ziua Mondială a Televiziunii sărbătoreşte filosofia pe care o reprezintă televiziunea, considerată ,,un simbol pentru comunicare şi globalizare în lumea contemporană”.

Articol scris de: Maria Florea

Sursa: http://www.tvr.ro/21-noiembrie-ziua-internationala-a-televiziunii_25996.html#view

21 Noiembrie - Ziua Mondială a Salutului

21 Noiembrie – Ziua Mondială a Salutului

21 Noiembrie

Ziua Mondială a Salutului

Ziua Mondială a Salutului este sărbătorită în fiecare an la data de 21 noiembrie și a fost inițiată în 1973 de doi frați: Brian și Michael McCormack din Omaha, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel și Egipt din toamna aceluiași an.

Ziua mondială a salutului este un îndemn la pace în întreaga lume, iar această idee a fost susținută inclusiv de politicieni, lideri religioși, persoane publice dar și de 31 de laureați ai Premiului Nobel pentru Pace.

180 de țări recomandă utilizarea Zilei Mondiale a Salutului ca instrument pentru menținerea păcii în lume.

Salutul este parte din codul bunelor manieri. El îmbracă forma unui dialog și este un limbaj de comunicare general valabil în lume, de mii de ani. Fie că este vorba de strânsul mâinii, cuvinte sau gesturi (înclinare, ridicarea pălăriei, etc..), oamenii și-au arătat respect atunci când s-au întâlnit. 

21 noiembrie

De aproape doi ani, eternul gest al salutului prin strânsul mâinii, scris și detaliat în Codul Bunelor Maniere, este restricționat de către OMS ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Ei au sugerat ca strânsul mâinii să fie înlocuit cu mâna dusă la inimă. 

Articol scris de: Maria Florea

Bibliografie:

https://bit.ly/3x9EXjT

https://bit.ly/3HMw6cz

eMAG Black Friday

Black Friday 2021

Emag Black Friday la M&Dorado

Profita acum!

Așteptarea a luat sfârșit! Black Friday 2021 este aici, inclusiv pentru Școala de Limbi Străine M&DORADO! 

Invata engleza, germana sau spaniola alături de M&DORADO și vei avea parte de oferte speciale! Anul acesta ne-am alăturat campaniei Black Friday desfășurată de eMAG unde vă oferim reduceri de până la 75% la serviciile noastre!

Numai astăzi, 12 noiembrie, beneficiați de:

Curs fizic de limba engleză pentru prescolari (4-6 ani) de 10 ședințe la 192 lei, redus de la 365 lei (45% reducere);

Curs fizic de limba engleză pentru pre-juniori (6-7 ani) de 10 ședințe la 214 lei, redus de la 390 lei (46% reducere);

Curs fizic de CAMBRIDGE pentru juniori (7-10 ani) de 10 ședințe la 270 lei, redus de la 490 lei (45% reducere);

Curs fizic de CAMBRIDGE pentru adolescenți (11-18 ani) de 10 ședințe la 308 lei, redus de la 560 lei (45% reducere);

Curs online de limba engleză pentru pre-juniori (6-7 ani) de 10 ședințe la 197 lei, redus de la 265 lei (45% reducere);

Curs online de CAMBRIDGE pentru juniori (7-10 ani) de 10 ședințe la 255 lei, redus de la 465 lei (45% reducere);

Curs online de CAMBRIDGE  pentru adolescenți (11-18 ani) de 10 ședințe la 297 lei, redus de la 540 lei (45% reducere);

Curs fizic de limba germană pentru prescolari (4-6 ani) de 10 ședințe la 220 lei, redus de la 400 de lei (45% reducere);

Curs fizic de limba germană pentru adolescenți (11-18 ani) de 10 ședințe la 350 lei, redus de la 637 lei (45% reducere);

Curs online de limba germană pentru juniori (7-10 ani) de 10 ședințe la 336 lei, redus de la 612 lei (45% reducere)

Curs fizic de limba spaniolă pentru adolescenți (8-16 ani) de 5 ședințe la 213 lei, redus de la 385.50 lei (45% reducere);

Curs online de limba spaniolă pentru pentru adolescenți (11-18 ani) de 10 ședințe la 199 lei, redus de la 362,5 (45% reducere)

Testare lb. engleză + punct de vedere educațional – 87 de lei, redus de la 350 lei (75% reducere)

Testare lb. engleză + punct de vedere educațional + plan de pregătire pentru examenele CAMBRIDGE – 122 de lei, redus de la 490 lei (75% reducere)

Oferta este valabilă astăzi, 12 noiembrie 2021, în limita stocului disponibil! Profită acum

Puteți consulta regulamentul campaniei aici. 

black friday
5 lucruri de care un copil are nevoie de la părinții lui

5 lucruri de care un copil are nevoie de la părinții lui

5 lucruri de care un copil are nevoie de la părinții lui

Ce își doresc copiii pentru a fi fericiți?

5 lucruri de care un copil are nevoie de la părinții lui

Ce vor cu adevărat copiii pentru a fi fericiți? Jucării, vacanțe, mult timp pentru joacă și mai puțin timp pentru școală și responsabilități și, iar.. jucării? Nu chiar.

Nevoile reale ale copiilor nu au legătură cu latura materială. Ei se vor axa pe partea materială doar atunci când simt că le lipește afectivitatea. Și, pentru că lucrurile materiale nu pot înlocui lucrurile spirituale, copiii își vor dori din ce în ce mai des lucruri materiale noi care să îi țină ocupați.

Așadar, dacă întâlniți un copil care vrea de toate, e foarte posibil ca el să compenseze lipsa afecțiunii din partea părinților cu o listă mare și continuă de cadouri.

Vestea bună este că nu este deloc greu să afli ce își dorește un copil cu adevărat. Îți prezentăm o listă cu 5 lucruri de care orice copil are nevoie de la părinții lui:

1. Timpul tău

Copilul tău își dorește timpul tău. Vrea să fii prezent în viața lui, să comunicați deschis, să vă jucați împreună. Vrea să îți simtă prezența. Nu este suficient să stați în aceeași cameră și să faceți lucruri diferite. Vrea ca tu să te implici. Să îi aloci exlusiv câteva ore pe zi este mai mult decât suficient pentru a-l face fericit.

2. Iubirea ta

Copilul tău vrea să simtă iubirea ta. Spune-i măcar o dată pe zi că îl iubești și arată-i asta prin gesturi mici și simple. Îl va face fericit. 

Mulți părinți tind să creadă că cel mic va deveni mai răsfățat și mai alintat dacă ei își vor arăta și manifesta iubirea. Nimic mai fals, din fericire. Un copil neiubit este un copil trist și temător. Un copil care știe că este iubit este un copil care are încredere în sine. 

Așă că, țineți-vă de mână când plecați la plimbare, le veți transmite siguranță. Chiar și o simplă discuție sinceră, purtată cu zâmbetul pe buze, reprezintă o dovadă de afecțiune pentru copii. Acordați-le atenție, celebrați momentele importante din viața lor și nu uitați să transformați îmbrățișările în parte din rutina voastră zilnică.

3. Un copil vrea să fie ascultat

Copiii au o minte fascinantă. Totul pare o aventură pentru ei și, pe măsură ce descoperă lumea, au tot felul de idei și visuri. Își doresc să îi asculți. Lasă-i să îți povestească despre visele și visurile lor, despre aventurile pe care jucăriile lor le trăiesc, despre dragonul imaginar din curtea școlii și despre creioanele din penarul lui. 

Ascultă-l cu adevărat. Îi vei aduce zâmbetul pe buze și, în plus, când se va face mare va știi că are lângă el o persoană căreia îi poate spune despre problemele pe care le întâlnește.

4. Un copil vrea să fie respectat 

Un copil își dorește la rândul său să fie respectat și să îi fie ascultate ideile și părerile, chiar dacă este mic. 

Încearcă să îl asculți când îți spune că ceva nu este pe placul lui și vezi ce soluție are. Vorbește deschis cu el și luați împreună cea mai bună decizie. Este mai ușor decât crezi. În plus, îl va face fericit și, cu siguranța, îți va respecta și ție deciziile.

5. Stabilește limite 

Orice copil își va dori, la un moment dat, să facă parte din lumea adulților. De aceea, e bine să setezi de la bun început anumite reguli. Copil tău are nevoie să știe că există limite între lumea adultă și lumea sa. Îl va ajuta să înteleagă mai bine anumite lucruri și îl va feri de dezamăgiri.

Articol scris de: Maria Florea

Bibliografie:

https://tikaboo.ro/cele-5-lucruri-importante-pe-care-le-vor-toti-copiii/

https://www.voios.ro/copiii-au-nevoie-de-iubire/

5 curiozități despre internet

5 curiozități despre internet

5 curiozități inedite despre internet

Astăzi, 9 noiembrie 2021, aflăm că internetul există de 11930 de zile. Aproape 33 de ani. Mult? Puțin? Greu de spus și, cu siguranță, relativ. Însă progresele pe care internetul le-a cunoscut în ultimele trei decenii este cu siguranță impresionant.

Site-ul acesta https://howoldistheinter.net  ne arată cât de bătrân” este internetul și ne arată cele mai importante momente care au marcat istoria recentă. 

Dar curiozitățile despre internet sunt multe. De exemplu, știai că peste 15% din conținutul de pe internet are legătură cu pisicile? Sau că peste 30 000 de site-uri sunt compromise zilnic de către hackeri?

Am făcut o selecție de 5 curiozități inedite despre internet, pe care sigur nu le știai: 

 1. Prima comandă online: a fost o pizza pepperoni cu ciuperci și extra brânză, comandată de la Pizza Hut în 1994;
 2. România are o infrastructură foarte bună de internet. Viteza de descărcare din România este una dintre cele mai mari din lume. Un top realizat în luna ianuarie de către SpeedTest arată România pe locul al cincilea din lume, după Singapore, Hong Kong, Islanda și Monaco. Acestea sunt state și teritorii mult mai mici.
 3. Există tehnologie 4G pe vârful Everest. Vârful Everest din Munții Himalaya este cel mai înalt punct de pe planeta noastră, cu 8.848 de metri înălțime. De obicei, conexiunea la internet nu era un lucru la care foarte mulți alpiniști se gândeau acolo, însă, în 2013, o colaborare între niște companii asiatice a ajutat la instalarea internetului de mare viteza. Poate cineva chiar va avea nevoie de internet cu tehnologia 4G acolo, în timpul unui popas – nu știm cu exactitate. China Mobile, care a venit cu rețeaua, și Huawei, care a venit cu echipamentele compatibile, au fost principalii responsabili de proiect.
 4. Internetul cântărește cât o căpșună. Deși este imposibil de calculat cu exactitate  masa” în continuă creștere a tuturor datelor care circulă pe internet (pentru că sunt entități imateriale), potrivit unei estimări matematice a fizicianului Russel Seitz, internetul are aproximativ 50 de grame, cam cât o căpșună mai mare. Acest calcul ia în considerare doar miliardele de miliarde de electroni care se deplasează prin cabluri, servere, dispozitive și alte canale care permit utilizarea internetului, neavând nimic de-a face cu infrastructura în sine.
 5. Primul lucru cumpărat pe Web: un CD al lui Sting, cumpărat în 11 august 1994 de către Dan Kohn de pe un site numit NetMarket

Articol scris de: Maria Florea

Bibliografie:

https://diez.md/2017/02/20/zece-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-internet-cate-zile-si-alte-curiozitati/ 

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2057018/Internet-weighs-strawberry.html 

https://incredibilia.ro/7-curiozitati-despre-internet/ 

https://www.libertatea.ro/stiri/cinci-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-internet-2572066 

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua,
Vă putem ajuta cu informații?