fbpx
5 curiozitati neobișnuite despre Paște din jurul lumii

5 tradiții de Paște din jurul lumii

5 tradiții de Paște din jurul lumii

Dacă ai sărbătorit întotdeauna Paștele la fel, poate fi dificil să-ți imaginezi că sărbătoarea poate fi celebrată diferit. Tradițiile mai occidentale, cum ar fi decorarea ouălor de Paște și urmărirea iepurașului sunt doar vârful aisbergului. Există multe tradiții unice de Paște în întreaga lume, de la ritualuri religioase la activități anuale distractive și ciudate, dar pline de istorie.

Să știi cum oamenii din alte locuri sărbătoresc Paștele nu este doar fascinant de învățat; este, de asemenea, o modalitate bună de a te simți conectat la alte culturi și comunități diferite. De la a mânca bilbies de ciocolată în Australia, până la a te îmbrăca ca o vrăjitoare în Finlanda, iată 5 tradiții interesante și semnificative de Paște din întreaga lume.

1) Costume de vrăjitoare

Copiii mici din Finlanda – în special fetele – se îmbracă în mod tradițional ca vrăjitoare de Paște, purtând haine colorate, cu pistrui pictați pe obraji. În Duminica Floriilor în Finlanda de Est și în Sâmbăta Mare în Finlanda de Vest, micile vrăjitoare merg din ușă în ușă cu buchete de crenguțe de salcie decorate cu pene colorate și hârtie creponată. O binecuvântare în rime este recitată pentru a alunga spiritele rele, iar copiilor li se dă adesea un ou de ciocolată în schimb.

2) Dansul morții

În Joia Mare, în orașul medieval Verges din Spania, se joacă tradiționalul dans al morții. Pentru a recrea scene din Patimile lui Iisus, toată lumea se îmbracă în costume de schelet și defilează pe străzi. Procesiunea se încheie cu schelete înspăimântătoare care poartă cutii cu cenuşă. Dansul macabru începe la miezul nopții și continuă timp de trei ore.

3) Omleta gigantică

Nu uitați de o furculiță dacă vă aflați în orașul Haux, din sudul Franței, în Lunea Paștelui! În fiecare an, o omletă uriașă este servită în piața principală a orașului. Omleta este făcută din mai mult de 15.000 de ouă și hrănește până la 1.000 de oameni. Legenda spune că, atunci când Napoleon și armata sa călătoreau prin sudul Franței, s-au oprit într-un orășel și au mâncat omletă. Lui Napoleon i-a plăcut atât de mult, încât le-a ordonat orășenilor să-și adune ouăle și să facă o omletă uriașă pentru armata sa a doua zi.

4) Citirea romanelor polițiste

Potrivit Visit Norway, Paștele în Norvegia este un moment popular pentru a vă relaxa într-o cabană, a schia și a citi romane polițiste (sau a urmări documentare polițiste la televizor). Se spune că tradiția a început în 1923, când un editor de cărți și-a promovat noul roman polițist pe primele pagini ale ziarelor. Reclamele semănau atât de mult cu știrile încât oamenii nu știau că este o cascadorie publicitară, așa că acestea au primit o atenție masivă. Și așa s-a născut tradiția. De asemenea, ajută faptul că, în Norvegia, există timp suficient pentru a vă relaxa și a citi, datorită duratei mari a sezonului sărbătorilor de Paște.

5) Bilbies de ciocolată

În 1991, Rabbit-Free Australia a lansat o campanie de înlocuire a iepurașului de ciocolată de Paște tradițional cu bilbies de ciocolată. În Australia, iepurii sunt considerați pe scară largă dăunători pentru distrugerea culturilor și a pământului. Companiile fac acum bilbies de ciocolată de Paște, iar, potrivit HuffPost, profitul este donat animalelor pe cale de dispariție.

Tu ce alte tradiții din jurul lumii mai cunoști?

Articol scris de: Maria Florea

5 moduri prin care îți poți ajuta copilul să citească

5 moduri prin care îți poți ajuta copilul să citească

5 moduri prin care îți poți ajuta copilul să citească

Dezvoltarea abilităților sociale, stârnirea imaginației și formarea bazelor abilităților de învățare sunt numai câteva dintre beneficiile lecturii pentru copii. Lectura zilnică stimulează și consolidează abilitățile lingvistice și de alfabetizare ale copiilor și poate fi o bună bază chiar și pentru o viață profesională de succes. De asemenea, centrii de memorie ai minții pot fi stimulați excelent prin lectură, iar, cu timpul, acest obicei va antrena mușchii mentali.

Cu siguranță te-ai întrebat de-a lungul timpului ce ar trebui să faci pentru a-ți motiva copilul să citească. Poate ai încercat să creezi o atmosferă relaxantă și să citești cu voce tare câteva pasaje amuzante și captivante. Dar, pe termen lung, poate nu a funcționat. Asta pentru că, înainte de a lucra la motivarea copilului, trebuie să înțelegi de ce refuză să citească. Conform psihologilor, există 2 scenarii în care copilul tău s-ar putea încadra. 

Scenariul 1: E greu să citești

Probabil că nimeni nu ar alege munca grea drept o activitate de agrement. Dacă un copil asociază lectura cu o muncă grea, nu o va găsi plăcută și nu o va face de drag. 

În acest caz trebuie să vezi ce ar provoca acest lucru. Are probleme cu fluența sau are lacune în cunoștințele sale? Poate nu reușește să înțeleagă unele cuvinte sau poate pur și simplu încearcă să citească o carte prea grea pentru vârsta lui. Oricare ar fi cauza, în cazul în care copilul dumneavoastră consideră că lectura necesită prea multă muncă, începeți prin a identifica și aborda zonele sale de slăbiciune. 

Scenariul 2: Lectura este plictisitoare

La polul opus, pentru unii copii cititul nu este greu, dar nici interesant. Este posibil să nu fi găsit încă o carte care să îi motiveze. În acest caz, gândește-te la ceea ce îi place copilului tău să facă. Are un hobby sau o zonă specială de interes? Fiului tău îi plac dinozaurii? Fiicei tale îi place gimnastica? Găsind materiale de lectură care să le stârnească interesul, le oferi copiilor tăi un impuls motivațional.

După ce ai rezolvat această problemă, încearcă să folosești aceste 5 metode prin care îți poți încuraja copilul să citească:

1) Lasă-ți copilul să aleagă!

Unii copii preferă cărțile non-ficțiune. Unii iubesc doar romanele fantastice sau de aventură. Sau poate copilul tău preferă cărțile audio sau să citească lucruri online. Important este să exersezi lectura, indiferent unde sau cum se întâmplă. 

2) Faceți testul celor 5 degete

Cere-i copilului să ridice cinci degete și să citească o pagină a unei cărți. De fiecare dată când copilul tău nu știe un cuvânt, lasă un deget în jos. Dacă toate cele cinci degete ajung în jos, cartea este prea dificilă.

3) Căutați o serie de cărți 

Citirea unei serii de cărți îi ajută pe copii să se familiarizeze cu tonul, personajele și temele. Această familiaritate poate face următoarele cărți din serie mai ușor de înțeles.

4) Nu plecați de acasă fără ceva de citit.

Luați cu voi o carte sau o revistă potrivită pentru copii când plecați de acasă. Citiți în metrou, în timp ce așteptați la cabinetului medicului și chiar în vacanță! Poveștile vă pot ajuta să vă mențineți copilul ocupat.

5) Implică-te în poveste.

Ajută-ți copilul să se implice în poveste punând întrebări despre gândurile, acțiunile sau sentimentele personajelor: „De ce crede Jack că este o idee bună să cumpere boabele magice? Cum se va simți mama lui după ce va afla?” 

La final, nu uita să îi lauzi meritele! Părinții sunt primul și cel mai important profesor din viața copilului. Laudele și sprijinul pe care le oferi copilului pe măsură ce învață să citească îl vor ajuta să se bucure de citit și să învețe și mai mult.

Articol scris de: Maria Florea

10 lucruri inedite despre craciun

10 lucruri inedite despre Crăciun

10 lucruri inedite despre Crăciun

Tu ce lucruri iubești la Crăciun?

10 lucruri inedite despre Crăciun

Crăciunul este una din cele mai frumoase sărbători din an. Sărbătoarea este adorată atât de copii, cât și de părinți și bunici. Crăciunul este despre familie, iubire, recunoștință, fericire și, nu în ultimul rând, despre Nașterea Domnului. 

Cu toții cunoaștem tradițiile și obiceiurile Crăciunului; cu toate acestea, există câteva lucruri interesante despre această sărbătoare pe care sigur nu le știai. Iată 10 lucruri inedite despre Crăciun:

 1. Primul brad artificial de Crăciun din Germania a fost făcut din pene de gâscă vopsite în verde. 
 2. Data de 25 decembrie a fost proclamată data oficială a Nașterii Domnului în anul 350 de către Papa Iulius. 
 3. Polonezii consideră paianjenii ca fiind un simbol al bunătății și prosperității Crăciunului. Există o legendă potrivit căreia un păianjen a cusut o păturică pentru pruncul Iisus Hristos, de aceea ei au foarte multe decorațiuni în formă de pânză de păianjen. 
 4. Druizii considerau vâscul ca fiind sacru, deoarece făcea fructe iarna și rămânea verde. Vâscul era tăiat cu un cuțit de aur și nu era lăsat să atingă pământul. Se crede că vâscul are puterea de a vindeca infertilitatea.
 5. Se spune că Moș Crăciun ar trebui să viziteze peste 800 de case în fiecare secundă din noaptea de Ajun, pentru a putea livra la timp toate cadourile copiilor. 
 6. NASA a creat o platforma în care, în Ajunul Crăciunului, poate fi urmărit traseul lui Moș Crăciun și numărul cadourilor pe care le-a livrat. 
 7. Poșta din Canada a creat codul poștal H0H 0H0 pentru a da copiiilor siguranța că scrisorile lor vor ajunge la Moș Crăciun. 
 8. Se spune că Moș Crăciun zboară pe cer într-o sanie trasă de reni în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Dar v-ați întrebat vreodată de unde vine această idee? Acest lucru nu a fost niciodată specificat într-o legendă, ci a fost ilustrat de Washington Irving –  un scriitor american de proza umoristică – în anul1819. 
 9. În 1510, în Letonia a fost împodobit primul brad. În România primul brad de Crăciun a fost împodobit la curtea Regelui Carol I în 1866.
 10. În 2010 Facebook a realizat un studiu, „Relationship Status Update”, în care ne spunea că un număr mare de cupluri se despart cu 3 săptămâni înainte de Crăciun.  
 11. Lego este cel mai căutat cadou de Crăciun. Se vând aproximativ 28 de seturi pe secundă. 
 12. Forbes a realizat topul celor mai bogate personaje fictive iar locul 1 este ocupat de.. Moș Crăciun!

Tu ce lucruri inedite cunoști despre Crăciun?

Articol scris de: Maria Florea

Zilele saptamanii in engleza

Invață engleza! Zilele săptămânii în engleză!

Zilele saptamanii in engleza

Invață engleza!

Atunci când învățăm limba engleză, zilele săptămânii se află printre primele lecții predate, alături de culori și de membrii familiei!

Zilele saptamanii in engleza sunt:

Luni – Monday

Marți – Tuesday

Miercuri – Wednesday

Joi – Thursday

Vineri – Friday

Sâmbată – Saturday

Duminică – Sunday

Ține minte:

Nu trebuie să uităm că zilele săptămânii în engleză încep întotdeauna cu majusculă. Este o regulă importantă din gramatica limbii engleze. 

De asemenea, știai că pentru persoanele din Statele Unite Ale Americii, Canada și Japonia, prima zi a săptămânii este Duminică?

De ce copilul tău trebuie să învețe o limbă străină?

Nu este niciodată prea devreme pentru ca cel mic să învețe o limbă străină. Studiile sugerează că, la nivel cognitiv și academic, copiii care învață o limbă străină la o vârstă fragedă sunt mai creativi, rezolvă mai bine problemele complexe și obțin, de obicei, un scor mai mare la testele standardizate. Odată ce copiii cunosc o a doua limbă, le este mai ușor să înțeleagă alte structuri lingvistice, motiv pentru care experții spun că fiecare limbă nouă învățată este mai ușoară decât cea de dinainte.

În plus, învățarea unei limbi străine dezvoltă inteligența copilului, ajută la creșterea încrederii în sine și a performanței școlare. Citește mai multe în acest articol și află cinci motive pentru care copilul tău trebuie să învețe o limbă străină!

Îți dorești ca cel mic să învețe limba engleză alături de profesioniști?

Dacă îți dorești ca cel mic să învețe limba engleză de la o vârstă fragedă alături de profesioniști, îl poți înscrie la Școala de Limbi Străine M&DORADO! 

Avem o experiență de peste 13 ani în învățământul privat și acceptăm cursanți începând cu vârsta de 4 ani!

Tarifele pornesc de la 265 lei pentru 8 ședințe lunare, iar programul îl stabilim de comun acord, în funcție de preferințele dumnevoastră!

Articol scris de: Maria Florea

Cea mai bună metodă de a învăța limba engleză

Cea mai bună metodă de a învăța limba engleză

Care este cea mai buna metoda de a invata limba engleza?

Cum inveti limba engleza?

Te întrebi care este cea mai buna metoda de a invata limba engleza sau orice altă limbă străină? Daca da, acest articol este pentru tine!

Te întrebi care este cea mai buna metoda de a invata limba engleza sau orice altă limbă străină? Cauți o metodă eficientă și rapidă care te va ajuta să vorbești fluent și să scrii corect gramatical? Dacă da, acest articol este pentru tine. Parcurge-l cu atenție!

Limba engleză a devenit cea mai vorbită limbă străină de circulație internațională. În fiecare zi o auzim în diferite contexte din jurul nostru și, fie că ne dăm seama sau nu, a devenit parte din viața noastră de zi cu zi.

Întâlnim limba engleză atât în contexte sociale cât și în contexte profesionale. O întâlnim în filmele pe care le vedem seara și în muzica pe care o ascultăm în drum spre muncă. Ba chiar am împrumutat cuvinte din această limbă și le-am integrat fără probleme în lexicul nostru.

“Business”, “discount”, “job”, “office”, “site”, target”, “cash”, “staff” sau “ok” sunt numai câteva din cuvintele pe care mulți dintre noi le folosesc cu regularitate. Ele poartă denumirea de “xenisme” sau mai specific – “anglicisme” / “englezisme”.

Pe internet există destul de multe materiale care încearcă să ajute utilizatorii să învețe limba engleză. Însă, pentru mulți dintre noi, lucrurile nu funcționează așa. 

Avem nevoie de o metodă adaptată stilului nostru de viață și personalității noastre. O metodă care să rezoneze cu noi și care să ne ajute să învățăm mai ușor. Cea mai bună metodă de a învăța limba engleză este o metodă personalizată. Dar cum se întâmplă asta?

Pasul 1

Află-ți nivelul adevărat

În primul rând, trebuie să îți cunoști nivelul. Este cel mai important aspect în acest proces. Trebuie să știi care este nivelul tău adevărat, trebuie să știi pe ce trebuie să te axezi mai mult și, bineînțeles, trebuie să știi care sunt punctele tale forte. 

Pe internet vei găsi teste de limba engleza care îți vor spune nivelul tău. Dar cea mai bună metodă de testare a limbii engleze este testarea 1 la 1 cu  un profesor. 

Școala de Limbi Străine M&DORADO te ajută cu o testare gratuită a limbii engleze. Testarea are loc cu un profesor (fizic, la sediul școlii noastre, sau online, prin intermediul platformei Zoom). Ți se vor testa atât părțile de scriere și citire, cât și cele de ascultare și înțelegere. 

Testarea durează 30 de minute și vei ști exact la ce nivel te situezi și ce trebuie să îmbunătățești pentru a putea ajunge în punctul pe care ți-l dorești. Testarea în cadrul Școlii M&DORADO este complet gratuită și nu atrage după sine nicio obligație viitoare. Poți programa o testare aici. 

Pasul 2

Fizic sau Online?

Acum că ai aflat nivelul tău, vei ști de unde trebuie să începi! Cu toate astea, mai ai o decizie importantă de luat – înveți în mediul fizic sau în mediul online? 

Cursurile fizice sunt metoda clasică de învățare. Se desfășoară într-un mediu organizat și sunt coordonate de un profesor care te va îndruma la fiecare pas. Vei comunica mult mai bine, profesorul va putea explica mult mai ușor, dispar posibile problemele tehnice, de sunet sau de rețea, iar informația va fi predată mult mai clar și direct. Acest lucru duce la o interacțiune greu de egalat în mediul online. 

Cu toate acestea, cursurile fizice au anumite dezavantaje. Va trebui să parcurgi un drum până în locul în care se va desfășura cursul, iar programul va fi de cele mai multe ori unul fix. Va trebui să îți adaptezi programul tău la programul cursului.

Cursurile online sunt de două tipuri: sincron și asincron. 

Cursurile online sincron sunt lecțiile desfășurate live, printr-o platformă online de tipul Zoom. Ca avantaje – putem să vorbim de comunicarea în timp real, profesorul va putea vedea cursanții și își va adapta cursul la nevoile grupelor. Va putea răspunde în timp real la întrebările grupei și te vei putea conecta de oriunde, fără a mai pierde timp pe drum.

Ca dezavantaje, amintim problemele tehnice ce pot apărea în orice moment din ambele părți. Astfel, calitatea actului educațional poate avea de pierdut. Totodată, pentru a putea fi folosite la capacitatea lor maximă, platformele, care oferă cursurile live au nevoie de un tip de învățare. 

Cursurile online asincron sunt lecții înregistrare și puse la dispoziție pe o platformă intermediară. Sunt acele cursuri pe care un utilizator le poate regăsi pe YouTube sau pe o platformă cu plată.

Ca avantaje, pentru cursurile online asincron amintim pregătirea minuțioasă a lecției de către profesor. Lecțiile înregistrate sunt ample, bine structurate, conțin multe explicații și exemple. Vei economisi mult timp, le poți începe la orice oră care te avantajează pe tine și le vei putea relua de fiecare dată când vei întâmpina dificultăți.

Cursurile online asincron nu sunt lipsite de dezavantaje. Nu există interacțiune, nu vei face parte dintr-o grupă de studiu și nu îți vei primi răspunsurile la întrebări foarte repede. Având în vedere că le poți accesa oricând, poate apărea lipsa de motivație. Nu vei avea un program fix și le vei putea amâna fără să te gândești la consecințe. Acest lucru poate întârzia procesul de învățare!

Ia în calcul toate aceste aspecte, toate avantajele și dezavantajele și ia cea mai bună decizie pentru tine! Tu știi cel mai bine ce ți se potrivește.

Pasul 3

Alege cursul

Pasul 4

Susține un examen lingvistic!

Ai petrecut 1, 2 sau poate 3 ani învățând limba engleză și simți că ai ajuns la nivelul dorit? Alege să susții un examen lingvistic precum Cambridge, care îți va oferi o certificare internațională a nivelului tău de cunoștințe. Vei putea folosi diploma Cambridge la admiterea unei facultăți de prestigiu și chiar atunci când aplici pentru obținerea unui job – din România sau din străinătate! Profită de fiecare avantaj! Acest lucru te va motiva și te va ajuta să devii cea mai bună versiune a ta! 

În plus, dacă ai ajuns până aici, îți oferim un pont: pe lângă testarea gratuită, la M&DORADO poți lua parte la o lecție demonstrativă gratuită în cadrul căreia îți vom demonstra că suntem cea mai bună opțiune pentru tine! Solicită aici o lecție gratuită!

P.S. Școala de Limbi Străine M&DORADO are o experiență de 13 ani în învățământul privat. Avem grupe cu maxim 9 cursanți pentru cursurile fizice și maxim 10 pentru cursurile online. Suntem, de asemenea, și centru de pregătire pentru examenele Cambridge și ne putem lăuda cu un procent de promovabilitate de 100% la aceste examene! 

Hai să ne cunoaștem!

Articol scris de: Maria Florea

Ziua Internationala a Televiziunii

21 Noiembrie – Ziua Internațională a Televiziunii

Ziua internationala a televiziunii

21 noiembrie

Televiziunea face parte din viața de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume. Ea oferă astăzi milioane de povești și informații prețioase telespectatorilor și este, de asemenea, una din cele mai bune metode pentru a livra materiale promoționale. 

Televiziunea a apărut, în format alb-negru, în 1927. În România, ea ajunge câteva decenii mai târziu, în ultima zi din anul 1956.

Adunarea Generală a ONU a proclamat data de 21 noiembrie ca Ziua Internationala a Televiziunii, pentru a marca primul Forum Mondial al Televiziunii, care a avut loc în urmă cu 23 de ani. 

ziua internationala a televiziunii

Potrivit site-ului ONU, conceptul de aniversare a televiziunii a apărut ca simbol al recunoaşterii impactului pe care televiziunea îl are asupra luării de decizii, prin direcţionarea atenţiei la nivel mondial asupra conflictelor şi ameninţărilor la adresa păcii şi a securităţii, precum şi al recunoaşterii rolului său potenţial în consolidarea focusului pe alte probleme majore, inclusiv pe cele economice şi sociale. Ziua Mondială a Televiziunii sărbătoreşte filosofia pe care o reprezintă televiziunea, considerată ,,un simbol pentru comunicare şi globalizare în lumea contemporană”.

Articol scris de: Maria Florea

Sursa: http://www.tvr.ro/21-noiembrie-ziua-internationala-a-televiziunii_25996.html#view

21 Noiembrie - Ziua Mondială a Salutului

21 Noiembrie – Ziua Mondială a Salutului

21 Noiembrie

Ziua Mondială a Salutului

Ziua Mondială a Salutului este sărbătorită în fiecare an la data de 21 noiembrie și a fost inițiată în 1973 de doi frați: Brian și Michael McCormack din Omaha, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel și Egipt din toamna aceluiași an.

Ziua mondială a salutului este un îndemn la pace în întreaga lume, iar această idee a fost susținută inclusiv de politicieni, lideri religioși, persoane publice dar și de 31 de laureați ai Premiului Nobel pentru Pace.

180 de țări recomandă utilizarea Zilei Mondiale a Salutului ca instrument pentru menținerea păcii în lume.

Salutul este parte din codul bunelor manieri. El îmbracă forma unui dialog și este un limbaj de comunicare general valabil în lume, de mii de ani. Fie că este vorba de strânsul mâinii, cuvinte sau gesturi (înclinare, ridicarea pălăriei, etc..), oamenii și-au arătat respect atunci când s-au întâlnit. 

21 noiembrie

De aproape doi ani, eternul gest al salutului prin strânsul mâinii, scris și detaliat în Codul Bunelor Maniere, este restricționat de către OMS ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Ei au sugerat ca strânsul mâinii să fie înlocuit cu mâna dusă la inimă. 

Articol scris de: Maria Florea

Bibliografie:

https://bit.ly/3x9EXjT

https://bit.ly/3HMw6cz

eMAG Black Friday

Black Friday 2021

Emag Black Friday la M&Dorado

Profita acum!

Așteptarea a luat sfârșit! Black Friday 2021 este aici, inclusiv pentru Școala de Limbi Străine M&DORADO! 

Invata engleza, germana sau spaniola alături de M&DORADO și vei avea parte de oferte speciale! Anul acesta ne-am alăturat campaniei Black Friday desfășurată de eMAG unde vă oferim reduceri de până la 75% la serviciile noastre!

Numai astăzi, 12 noiembrie, beneficiați de:

Curs fizic de limba engleză pentru prescolari (4-6 ani) de 10 ședințe la 192 lei, redus de la 365 lei (45% reducere);

Curs fizic de limba engleză pentru pre-juniori (6-7 ani) de 10 ședințe la 214 lei, redus de la 390 lei (46% reducere);

Curs fizic de CAMBRIDGE pentru juniori (7-10 ani) de 10 ședințe la 270 lei, redus de la 490 lei (45% reducere);

Curs fizic de CAMBRIDGE pentru adolescenți (11-18 ani) de 10 ședințe la 308 lei, redus de la 560 lei (45% reducere);

Curs online de limba engleză pentru pre-juniori (6-7 ani) de 10 ședințe la 197 lei, redus de la 265 lei (45% reducere);

Curs online de CAMBRIDGE pentru juniori (7-10 ani) de 10 ședințe la 255 lei, redus de la 465 lei (45% reducere);

Curs online de CAMBRIDGE  pentru adolescenți (11-18 ani) de 10 ședințe la 297 lei, redus de la 540 lei (45% reducere);

Curs fizic de limba germană pentru prescolari (4-6 ani) de 10 ședințe la 220 lei, redus de la 400 de lei (45% reducere);

Curs fizic de limba germană pentru adolescenți (11-18 ani) de 10 ședințe la 350 lei, redus de la 637 lei (45% reducere);

Curs online de limba germană pentru juniori (7-10 ani) de 10 ședințe la 336 lei, redus de la 612 lei (45% reducere)

Curs fizic de limba spaniolă pentru adolescenți (8-16 ani) de 5 ședințe la 213 lei, redus de la 385.50 lei (45% reducere);

Curs online de limba spaniolă pentru pentru adolescenți (11-18 ani) de 10 ședințe la 199 lei, redus de la 362,5 (45% reducere)

Testare lb. engleză + punct de vedere educațional – 87 de lei, redus de la 350 lei (75% reducere)

Testare lb. engleză + punct de vedere educațional + plan de pregătire pentru examenele CAMBRIDGE – 122 de lei, redus de la 490 lei (75% reducere)

Oferta este valabilă astăzi, 12 noiembrie 2021, în limita stocului disponibil! Profită acum

Puteți consulta regulamentul campaniei aici. 

black friday
5 lucruri de care un copil are nevoie de la părinții lui

5 lucruri de care un copil are nevoie de la părinții lui

5 lucruri de care un copil are nevoie de la părinții lui

Ce își doresc copiii pentru a fi fericiți?

5 lucruri de care un copil are nevoie de la părinții lui

Ce vor cu adevărat copiii pentru a fi fericiți? Jucării, vacanțe, mult timp pentru joacă și mai puțin timp pentru școală și responsabilități și, iar.. jucării? Nu chiar.

Nevoile reale ale copiilor nu au legătură cu latura materială. Ei se vor axa pe partea materială doar atunci când simt că le lipește afectivitatea. Și, pentru că lucrurile materiale nu pot înlocui lucrurile spirituale, copiii își vor dori din ce în ce mai des lucruri materiale noi care să îi țină ocupați.

Așadar, dacă întâlniți un copil care vrea de toate, e foarte posibil ca el să compenseze lipsa afecțiunii din partea părinților cu o listă mare și continuă de cadouri.

Vestea bună este că nu este deloc greu să afli ce își dorește un copil cu adevărat. Îți prezentăm o listă cu 5 lucruri de care orice copil are nevoie de la părinții lui:

1. Timpul tău

Copilul tău își dorește timpul tău. Vrea să fii prezent în viața lui, să comunicați deschis, să vă jucați împreună. Vrea să îți simtă prezența. Nu este suficient să stați în aceeași cameră și să faceți lucruri diferite. Vrea ca tu să te implici. Să îi aloci exlusiv câteva ore pe zi este mai mult decât suficient pentru a-l face fericit.

2. Iubirea ta

Copilul tău vrea să simtă iubirea ta. Spune-i măcar o dată pe zi că îl iubești și arată-i asta prin gesturi mici și simple. Îl va face fericit. 

Mulți părinți tind să creadă că cel mic va deveni mai răsfățat și mai alintat dacă ei își vor arăta și manifesta iubirea. Nimic mai fals, din fericire. Un copil neiubit este un copil trist și temător. Un copil care știe că este iubit este un copil care are încredere în sine. 

Așă că, țineți-vă de mână când plecați la plimbare, le veți transmite siguranță. Chiar și o simplă discuție sinceră, purtată cu zâmbetul pe buze, reprezintă o dovadă de afecțiune pentru copii. Acordați-le atenție, celebrați momentele importante din viața lor și nu uitați să transformați îmbrățișările în parte din rutina voastră zilnică.

3. Un copil vrea să fie ascultat

Copiii au o minte fascinantă. Totul pare o aventură pentru ei și, pe măsură ce descoperă lumea, au tot felul de idei și visuri. Își doresc să îi asculți. Lasă-i să îți povestească despre visele și visurile lor, despre aventurile pe care jucăriile lor le trăiesc, despre dragonul imaginar din curtea școlii și despre creioanele din penarul lui. 

Ascultă-l cu adevărat. Îi vei aduce zâmbetul pe buze și, în plus, când se va face mare va știi că are lângă el o persoană căreia îi poate spune despre problemele pe care le întâlnește.

4. Un copil vrea să fie respectat 

Un copil își dorește la rândul său să fie respectat și să îi fie ascultate ideile și părerile, chiar dacă este mic. 

Încearcă să îl asculți când îți spune că ceva nu este pe placul lui și vezi ce soluție are. Vorbește deschis cu el și luați împreună cea mai bună decizie. Este mai ușor decât crezi. În plus, îl va face fericit și, cu siguranța, îți va respecta și ție deciziile.

5. Stabilește limite 

Orice copil își va dori, la un moment dat, să facă parte din lumea adulților. De aceea, e bine să setezi de la bun început anumite reguli. Copil tău are nevoie să știe că există limite între lumea adultă și lumea sa. Îl va ajuta să înteleagă mai bine anumite lucruri și îl va feri de dezamăgiri.

Articol scris de: Maria Florea

Bibliografie:

https://tikaboo.ro/cele-5-lucruri-importante-pe-care-le-vor-toti-copiii/

https://www.voios.ro/copiii-au-nevoie-de-iubire/

5 curiozități despre internet

5 curiozități despre internet

5 curiozități inedite despre internet

Astăzi, 9 noiembrie 2021, aflăm că internetul există de 11930 de zile. Aproape 33 de ani. Mult? Puțin? Greu de spus și, cu siguranță, relativ. Însă progresele pe care internetul le-a cunoscut în ultimele trei decenii este cu siguranță impresionant.

Site-ul acesta https://howoldistheinter.net  ne arată cât de Pshihoterapeutul Adriana Buda vorbește pe larg despre această dependență dar și tratamentul ei aici bătrân” este internetul și ne arată cele mai importante momente care au marcat istoria recentă. 

Curiozitățile despre internet sunt multe. De exemplu, știai că peste 15% din conținutul de pe internet are legătură cu pisicile? Sau că peste 30 000 de site-uri sunt compromise zilnic de către hackeri?

Am făcut o selecție de 5 curiozități inedite despre internet, pe care sigur nu le știai: 

 1. Prima comandă online: a fost o pizza pepperoni cu ciuperci și extra brânză, comandată de la Pizza Hut în 1994;
 2. România are o infrastructură foarte bună de internet. Viteza de descărcare din România este una dintre cele mai mari din lume. Un top realizat în luna ianuarie de către SpeedTest arată România pe locul al cincilea din lume, după Singapore, Hong Kong, Islanda și Monaco. Acestea sunt state și teritorii mult mai mici.
 3. Există tehnologie 4G pe vârful Everest. Vârful Everest din Munții Himalaya este cel mai înalt punct de pe planeta noastră, cu 8.848 de metri înălțime. De obicei, conexiunea la internet nu era un lucru la care foarte mulți alpiniști se gândeau acolo, însă, în 2013, o colaborare între niște companii asiatice a ajutat la instalarea internetului de mare viteza. Poate cineva chiar va avea nevoie de internet cu tehnologia 4G acolo, în timpul unui popas – nu știm cu exactitate. China Mobile, care a venit cu rețeaua, și Huawei, care a venit cu echipamentele compatibile, au fost principalii responsabili de proiect.
 4. Internetul cântărește cât o căpșună. Deși este imposibil de calculat cu exactitate  masa” în continuă creștere a tuturor datelor care circulă pe internet (pentru că sunt entități imateriale), potrivit unei estimări matematice a fizicianului Russel Seitz, internetul are aproximativ 50 de grame, cam cât o căpșună mai mare. Acest calcul ia în considerare doar miliardele de miliarde de electroni care se deplasează prin cabluri, servere, dispozitive și alte canale care permit utilizarea internetului, neavând nimic de-a face cu infrastructura în sine.
 5. Primul lucru cumpărat pe Web: un CD al lui Sting, cumpărat în 11 august 1994 de către Dan Kohn de pe un site numit NetMarket

Articol scris de: Maria Florea

Bibliografie:

https://diez.md/2017/02/20/zece-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-internet-cate-zile-si-alte-curiozitati/ 

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2057018/Internet-weighs-strawberry.html 

https://incredibilia.ro/7-curiozitati-despre-internet/ 

https://www.libertatea.ro/stiri/cinci-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-internet-2572066 

Siguranța copiilor pe internet

Siguranța copiilor pe internet

Siguranța copiilor pe internet

5 lucruri pe care părinții trebuie să le cunoască despre mediul online

Siguranța copiilor pe internet

Internetul este, cu siguranță, una dintre cele mai bune invenții ale omenirii și este, totodată, o parte indispensabilă a vieții noastre. Cu ajutorul lui găsim răspunsuri la orice întrebare, avem acces la o mulțime de informații și putem învăța orice mult mai ușor.

Totodată, suntem mai aproape de cei dragi, ne putem lua doza zilnică de divertisment, putem să ne facem cumpărăturile online și putem să economisim timp prețios. 

Cu toate acestea, mediul online găzduiește mai multe pericole decât îți poți imagina. Știrile false, fraudele și furtul de identitate sunt numai câteva exemple actuale care au cauzat probleme serioase utilizatorilor.

În contextul pandemiei globale, copiii și adolescenții au ajuns să petreacă tot mai mult timp conectați în mediul online și au devenit astfel mult mai expuși atacurilor cibernetice. Siguranța copiilor pe internet este mai importanta ca niciodata.

Experții organizației La Strada, care de mai mulți ani dezvoltă programe de siguranță online atât pentru părinți, cât și pentru copii, se arată îngrijorați de creșterea numărului de cazuri de violență asupra copiilor în mediul virtual și spun că este necesar ca toate instituțiile de învățământ, dar și părinții să informeze copiii despre pericolele din mediul online.

În acest sens, am pregătit un articol în care îți prezentăm 5 lucruri pe care părinții trebuie să le cunoască despre mediul online:

 1. Accesul la internet este permis oricui. Oricui. ORICUI.

Deși este un lucru evident, nu multe persoane conștientizează acest lucru cu adevărat. Este un pericol cât se poate de real și, din păcate, nu este luat în serios de toți părinții. Prin intermediul rețelelor sociale, copiii pot ajunge să interacționeze cu persoane necunoscute, care au intenții ascunse și care, de cele mai multe ori, se ascund în spatele unui profil virtual fals. Identitatea lor poate fi furată cu ușurință și se pot comite nenumărate fraude cu aceasta.

 Ca părinți, știm ce avem de făcut pentru a ne ține copiii departe de pericolele din lumea reală. Dar oare suntem pregătiți să îi protejăm de cele din lumea online?”

Online Park este un experiment social realizat de Telekom România cu scopul de a crește nivelul de conștientizare a părinților asupra pericolelor digitale la care copiii sunt expuși. 

2. Cyberbullying

Cyberbullying-ul este bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Se poate întâmpla pe rețelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați. 

Printre exemple se numără: 

 • răspândirea minciunilor sau postarea de fotografii jenante ale cuiva pe rețelele de socializare; 
 • transmiterea de mesaje supărătoare sau de amenințări prin platformele de schimb de mesaje; 
 • copierea identității unei persoane și transmiterea în numele acesteia de mesaje răuvoitoare cuiva. 

Agresiunea de tip bullying față-în-față și cea în mediul online se pot petrece concomitent. Dar cyberbullying lasă amprente digitale – înregistrări care se pot dovedi utile și care pot oferi dovezile necesare pentru a putea pune capăt agresiunii. (sursa: unicef.org) 

Unul din patru copii este victimă a cyberbullying-ului cel puțin o dată pe lună, conform unui studiu EU Kids Online din 2019. Când se confruntă cu abuzul de tip cyberbullying sau sunt expuși unor situaţii neplăcute, doar 5% dintre victime discută cu părinții despre aceasta problemă (Asociatia Telefonul Copilului, 2020).

 13 reasons why” (Cele treisprezece motive”) este un serial Netflix ce are la bază romanul omonim scris de Jay Asher, în care ne este prezentat cazul Hannei Baker – o adolescentă de 17 ani care se sinucide după ce este victima bullying-ului și cyberbullying-ului.

Serialul, foarte popular în rândul tinerilor, ar trebui să fie un pas important împotriva hărțuirii fizice sau virtuale.

3. Siguranța informațiilor

Informațiile nu sunt sigure în mediul online. Nimic din ceea ce se postează pe internet nu va putea fi șters definitiv. Orice fotografie, informație sau părere postată în mediul online va rămâne publică definitiv. Ea poate fi salvată și distribuită mai departe de persoane pe care copilul tău nici nu le cunoaște!

Ziua Inconștienței Naționale – așa cum este numită de Bogdana Dobre, mămică a trei copii și blogger de parenting, ne reamintește de unul din cele mai celebre cazuri din România: Ziua Izabelei.

Izabela, o fetiță de numai 11 ani, a creat pe Facebook un profil în care a declarat că are 16 ani, după care a creat un eveniment de ziua ei în care și-a făcut publică adresa reală și a invitat peste 120 000 de oameni. 

În scurt timp, evenimentul a devenit viral și tot internetul vorbea despre asta. În mai puțin de 24 de ore, peste 100.000 oameni au declarat că vor participa la eveniment, iar internetul a devenit plin de meme-uri cu fetița de numai 11 ani. Inclusiv pagini precum PRO TV, Jurnalul Național sau Adevărul au contribuit la distribuirea știrii.

4. Expunerea la content nedorit

În 2019, studiul Salvați Copiii a dezvăluit că 61% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au spus că au văzut lucruri care îi supără sau îi sperie în mediul online. Mai mult, 1 din 3 copii este expus la pornografie în mediul online înainte să împlinească vârsta de 10 ani. 

Referindu-se la timpul petrecut pe Internet, 40% dintre copii spun că se întâmplă foarte des sau destul de des să navigheze fără un scop anume. Acest lucru ar trebui să atragă atenția asupra faptului că pot accesa – chiar și din plictiseală – conținut necorespunzător și pornografie.

5. Creează dependență

Dependența cauzată de utilizarea Internetului trebuie abordată cu aceeași seriozitate cu care sunt abordate și celelalte dependențe. Se poate spune că o persoană suferă de dependență de Internet atunci când simte nevoia necontrolată de a petrece mult timp în mediul online, până în punctul în care îi sunt afectate și neglijate celelalte aspecte ale vieții – relațiile interpersonale, școala / locul de muncă sau chiar starea de sănătate. Datele arată că peste 210 milioane de oameni din întreaga lume suferă de dependență de Internet și de Social Media.

Copiii învață să folosească dispozitive cum ar fi telefoanele mobile sau tableta chiar înainte de a învăța să vorbească bine, să scrie sau să citească. Ei s-au născut în era digitală și au înclinația de a învăța mult mai rapid să utilizeze noile tehnologii.

În Statele Unite ale Americii, în 2015 (ultimul an pentru care sunt disponibile cifre la nivel internațional), 9 din 10 persoane în vârstă de 15 ani au avut acces la un smartphone. Acestea au petrecut în medie 18,5 ore pe săptămână online, cu aproape cinci ore mai mult decât în 2012.

Deși nu există încă statistici confirmate, este probabil ca, în prezent, numărul de ore să fie mult mai mare.

În Germania, 67% dintre copiii cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani au deja propriile smartphone-uri, acest procent ajungând la 88% pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani și la 96% pentru cei cu vârste între 13 și 14 ani. Copiii folosesc smartphone-urile pentru a trimite mesaje prietenilor și colegilor de școală, se uită la clipuri video, joacă jocuri online și accesează platforme precum Facebook, Instagram sau Snapchat.

Printre efectele dependenței de Internet se regăsesc: izolarea socială, stima de sine scăzută, scăderea productivității (personale și școlare/profesionale) dar și incapacitatea sau dificultatea de a interacționa cu alte persoane în viața reală.

Primul pas pentru tratarea acestei dependențe este recunoașterea faptului că există o problemă. Cu trecerea timpului, dependența se agravează, iar efectele devin din ce în ce mai vizibile. Vestea bună este că aceasta dependență se tratează cu ajutor specializat. Atunci când observăm la ceilalți (sau chiar la noi înșine) manifestări nesănătoase, care pot ascunde dependența de Internet, este important să cerem imediat ajutor medical specializat, precum psihoterapie individuală.

Pshihoterapeutul Adriana Buda vorbește pe larg despre această dependență, dar și despre tratamentul ei aici.

Punerea în practică a acestor sfaturi presupune o schimbare la nivel de conștiință, atitudini și abordări în relația cu copiii. Totodată, elevii trebuie să știe că dacă au fost hărțuiți, li s-au făcut propuneri indecente în mediul online sau au întâmpinat o problemă, trebuie să comunice imediat cazul părinților sau unui adult în care au încredere. 

Nu uita, siguranța copiilor pe internet presupune securitatea acestora în mediul virtual şi posibilitatea
utilizării tuturor oportunităţilor pe care acesta le oferă, fără riscuri. 

Alte statistici îngrijorătoare care ar trebui să ridice un semn de întrebare în rândul părinților ar fi:

38% dintre copiii care devin victime ale exploatării sexuale au avut primul contact cu agresorii lor online. (sursa: NSPCC 2019)

60% dintre copiii români s-au întâlnit față în față cu străini pe care i-au întâlnit anterior online. (sursa: EU Kids Online 2019)

89% dintre toate avansurile sexuale față de copii au loc în conversațiile avute pe internet. (Sursa: Child crime prevention & safety center)

Copilul tău este în siguranta pe internet?

Articol scris de: Maria Florea

Bibliografie:

https://moldova.europalibera.org/a/pericole-online-copiii-%C8%99i-internetul/31507590.html  

https://www.irinafodor.ro/10-reguli-care-cont-relatia-copilului-mediul-online/ 

https://www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/cyberbullying-ce-este-%C8%99i-cum-%C3%AEi-punem-cap%C4%83t

https://bogdanadobre.ro/2015/01/13/ziua-izabellei-sau-ziua-inconstientei-nationale/ 

https://stirileprotv.ro/ilikeit/smart-things/cele-mai-bune-glume-despre-ziua-izabellei-cu-cat-se-vinde-un-bilet-la-petrecerea-anului-pe-tocmai-ro.html 

https://jurnalul.ro/stiri/observator/nu-rata-ziua-izabellei-petrecerea-la-care-vine-tot-facebook-ul-683485.html 

https://adevarul.ro/locale/constanta/foto-ziua-izabellei-evenimentul-viral-aduce-zeci-mii-oameni-constanta-1_54b44400448e03c0fd8aab67/index.html#gallery_currentImage 

https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/92/928f0bff-bffa-447a-9a27-df979ba1008f.pdf 

https://www.clinicaoananicolau.ro/dependenta-de-internet/ 

http://lastrada.md/files/resources/3/Siguranta_copiilor_pe_Internet__final.pdf 

Curiozitati despre Limba Spaniola

7 Curiozități despre limba spaniolă

7 Curiozitati despre Limba Spaniola

¡Hola! ¿tu hablas español? 

7 Curiozitati despre Limba Spaniola

Spaniola se situează pe locul întâi ca cea mai vorbită limbă în lume conform numărului vorbitorilor care o au ca limbă maternă, fiind precedată doar de chineza mandarină. O vorbesc ca prima și a doua limbă între 450 și 500 milioane de persoane.

Noi suntem îndrăgostiți de această limbă și dacă și tu îți dorești să o cunoști mai bine, iată cateva curiozități despre limba spaniolă:

 1. Există multe cuvinte în limba spaniolă care nu pot fi traduse într-un singur cuvânt. Un exemplu este „empalagarse” (înseamnă “a te simți rău din cauză că ai mâncat prea mult dulce”);
 2. Există două expresii în spaniolă care se folosesc pentru a spune „Te iubesc”: „Te amo” și ″„Te quiero”. Prima expresie se folosește între persoanele iubite sau membrii apropiați ai familiei. A doua expresie are un sens prietenos;
 3. Exclamările și întrebările în limba spaniolă încep cu un semn de exclamare inversat (¡) și un semn de întrebare inversat (¿). Aceste semne de punctuație nu există în alte limbi, cu excepția unor limbi minoritare din Spania;
 4. Literele „B” și „V” se aud la fel în limba spaniolă. Cuvintele „basta” și „vasta” sunt omofone;
 5. Spaniola a devenit limba Americii Latine in 1492, când Cristofor Columb a călătorit în America;
 6. În spaniolă, cuvântul „esposas” înseamnă atât „soții” cât și „cătușe”;
 7. Spaniola este cea mai rapidă limbă din lume. Împarte acest “titlu” cu limba japoneză. Pe partea opusă se află germana și chineza mandarină – cele mai lente limbi.

Dacă și tu ești pasionat de limba și cultura Spaniei și îți dorești să cunoști una din cele mai melodioase limbi din lume, te așteptăm la Școala de Limbi Străine M&DORADO!

Ne putem vedea atât online (în fiecare luni), cât și în sala de clasă (în fiecare joi) de la 18:20 – 20:00.

Tariful pentru 4 ședințe lunare este de 290 lei pentru cursurile online și 310 lei pentru cursurile fizice.

https://mdorado.ro/cursuri-limba-spaniola/ 

Articol scris de: Maria Florea

Bibliografie: 

 • https://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_spaniol%C4%83
 • https://traduceri.com/curiozitati-despre-limba-spaniola/ 
Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua,
Vă putem ajuta cu informații?