fbpx
5 curiozitati neobișnuite despre Paște din jurul lumii

5 tradiții de Paște din jurul lumii

Dacă ai sărbătorit întotdeauna Paștele la fel, poate fi dificil să-ți imaginezi că sărbătoarea poate fi celebrată diferit. Tradițiile mai occidentale, cum ar fi decorarea ouălor de Paște și urmărirea iepurașului sunt doar vârful aisbergului. Există multe tradiții unice de Paște în întreaga lume, de la ritualuri religioase la activități anuale distractive și ciudate, dar pline de istorie.

Să știi cum oamenii din alte locuri sărbătoresc Paștele nu este doar fascinant de învățat; este, de asemenea, o modalitate bună de a te simți conectat la alte culturi și comunități diferite. De la a mânca bilbies de ciocolată în Australia, până la a te îmbrăca ca o vrăjitoare în Finlanda, iată 5 tradiții interesante și semnificative de Paște din întreaga lume.

1) Costume de vrăjitoare

Copiii mici din Finlanda – în special fetele – se îmbracă în mod tradițional ca vrăjitoare de Paște, purtând haine colorate, cu pistrui pictați pe obraji. În Duminica Floriilor în Finlanda de Est și în Sâmbăta Mare în Finlanda de Vest, micile vrăjitoare merg din ușă în ușă cu buchete de crenguțe de salcie decorate cu pene colorate și hârtie creponată. O binecuvântare în rime este recitată pentru a alunga spiritele rele, iar copiilor li se dă adesea un ou de ciocolată în schimb.

2) Dansul morții

În Joia Mare, în orașul medieval Verges din Spania, se joacă tradiționalul dans al morții. Pentru a recrea scene din Patimile lui Iisus, toată lumea se îmbracă în costume de schelet și defilează pe străzi. Procesiunea se încheie cu schelete înspăimântătoare care poartă cutii cu cenuşă. Dansul macabru începe la miezul nopții și continuă timp de trei ore.

3) Omleta gigantică

Nu uitați de o furculiță dacă vă aflați în orașul Haux, din sudul Franței, în Lunea Paștelui! În fiecare an, o omletă uriașă este servită în piața principală a orașului. Omleta este făcută din mai mult de 15.000 de ouă și hrănește până la 1.000 de oameni. Legenda spune că, atunci când Napoleon și armata sa călătoreau prin sudul Franței, s-au oprit într-un orășel și au mâncat omletă. Lui Napoleon i-a plăcut atât de mult, încât le-a ordonat orășenilor să-și adune ouăle și să facă o omletă uriașă pentru armata sa a doua zi.

4) Citirea romanelor polițiste

Potrivit Visit Norway, Paștele în Norvegia este un moment popular pentru a vă relaxa într-o cabană, a schia și a citi romane polițiste (sau a urmări documentare polițiste la televizor). Se spune că tradiția a început în 1923, când un editor de cărți și-a promovat noul roman polițist pe primele pagini ale ziarelor. Reclamele semănau atât de mult cu știrile încât oamenii nu știau că este o cascadorie publicitară, așa că acestea au primit o atenție masivă. Și așa s-a născut tradiția. De asemenea, ajută faptul că, în Norvegia, există timp suficient pentru a vă relaxa și a citi, datorită duratei mari a sezonului sărbătorilor de Paște.

5) Bilbies de ciocolată

În 1991, Rabbit-Free Australia a lansat o campanie de înlocuire a iepurașului de ciocolată de Paște tradițional cu bilbies de ciocolată. În Australia, iepurii sunt considerați pe scară largă dăunători pentru distrugerea culturilor și a pământului. Companiile fac acum bilbies de ciocolată de Paște, iar, potrivit HuffPost, profitul este donat animalelor pe cale de dispariție.

Tu ce alte tradiții din jurul lumii mai cunoști?

Articol scris de: Maria Florea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua,
Vă putem ajuta cu informații?